HTML

Tördemici jegyzetek

Joó Ferenc gondolatai és közleményei Badacsonytördemic jövőjével kapcsolatban.

Az ördög nem alszik...

2010.09.17. 23:11 Joó Ferenc

Az ördög nem alszik, azaz biztos voltam benne, hogy lesz majd olyan esemény, ami ha nem is hátráltatja a kampányomat, de nem mozdítja előre azt.

Ma telefont kaptam, hogy a mintegy ötszáz címből csak olyan négyszáz háztartáshoz került postázásra az önkormányzat által összeállított, minden polgármester- és képviselő jelölt bemutatkozó anyagát tartalmazó választási tájékoztatónak azon változata, amelyben az itt korábban is már belinkelt bemutatkozó brossúrám-nak már az idő közben módosított változata szerepel. 

Na, akkor ezt még egyszer, magyarul: változtattam picit a szövegen, de az utolsó mintegy száz címre, amelyek amúgy a Kolóniában találhatóak, a régebbi anyag ment ki. A kellemetlenségért, amiről nem én tehetek, az érintettek elnézését kérem!

A módosított brossúrában szerepel a meghívó a bemutatkozó előadásomra, ezért azt itt megismétlem:

Elképzeléseim részletesebb ismertetése céljából bemutatkozó előadást tartok 2010. szeptember 25-én (szombaton) a Badacsonytördemici Faluházban 17 órakor. A gyermekmegőrzés biztosított lesz! Szeretettel várok minden érdeklődőt.

Kérem, október 3-án Önök is fáradjanak el szavazni és tegyék le voksukat a falu lendületesebb fejlesztése mellett!

Ugyancsak szerepel a módosított szövegben az alábbi bekezdés, amelyben több új elem is található:

Fiatalos lendülettel és európai gondolkodásmóddal kívánok hozzálátni településünk fejlesztéséhez. Szeretnék mindenki számára mindig helyben elérhető lenni, a lakosság igényeit szolgálni, a gondokat megoldani, az új választási ciklus első hónapjától az utolsóig. Céljaim elérése érdekében minél több pályázati lehetőséget szeretnék kihasználni, hogy bővüljenek a falu forrásai. Ugyanakkor nem tartok igényt mobiltelefon- és gépjármű költségtérítésre, mint ahogyan a megadható magasabb tiszteletdíjra sem. Így a falunak nem kerülne többe a főállású polgármester sem, mint a jelenlegi társadalmi megbízatású. Egyúttal áttekinthetőbb és a falu igényeit jobban szem előtt tartó gazdálkodást ígérek a Badacsonytördemic Községért Alapítványnál is.

Fontosnak tartom, hogy egy polgármester tudjon haladni a korral és tudjon európai módon gondolkodni. Ebbe beletartozik, hogy képviseli a törvényes rendet, hiszen kitől várja el az önkormányzat azt, hogy betartsa a jogszabályokat, ha maga az önkormányzat, vagy éppen az azt képviselő polgármester cselekedik törvényellenesen?

Hogy miért írom ezt?

Azért, mert mindenkinek szíve joga, hogy ne értsen egyet pl. az EU-tagságunkkal, vagy ne szeresse magát az Európai Unió intézményét. Ám ha az ország lakosságának nagyobbik része rászavazott a csatlakozásra, és törvény van arról, hogy az EU hivatalos zászlaját is ki kell tenni a magyar lobogó mellé, akkor ne távolítsa el az EU zászlót az önkormányzat árbócáról éppen maga a polgármester, akármilyen tökös gyerek is!

Ez nem kitaláció, hanem a falu honlapján, a képviselő-testületi jegyzőkönyvek között szerepel: a polgármester maga mondja el, hogy ő szedte le az uniós zászlót a községháza elől. A 2009. április 29-ei ülést kell keresni (2009-aprilis-29.-jegyzokonyv-jo.doc), annak is a legvégén a képviselői bejelentést.

A költségtérítésről külön posztban fogok beszámolni, viszont pár mondat erejéig kitérnék még az alapítvány kérdésére. Vollmuth Péter, a jelenlegi polgármester, azt mondta nekem, hogy a Badacsonyördemic Községért Alapítvány nem egy nyilvános alapítvány, és hogyan merek olyan állítással élni, hogy én áttekinthetőbb gazdálkodást ígérek az alapítványnál, amikor benne sem vagyok a kuratóriumban és nem látom az ott folyó munkát.

Hát éppen ez az, hogy senki sem látja igazán! Én azt gondolom, hogy ha már a nevében is úgy szerepel, hogy az alapítvány a községért van, akkor had ígérjem már meg a falu lakosainak, hogy megválasztásom esetén több információt nyújtok majd nekik az alapítvány működéséről és gazdálkodásáról!

Miért kell ezt a kérdést hétpecsétes hadititokként kezelni? Én nyolc évig (az 1999-es megalapításától 2007-ig) voltam a NOHAB-GM Alapítvány kuratóriumának az elnöke, amelyik egy kiemelten közhasznú alapítvány. Minden évben közhasznúsági jelentést kellett tennünk és az alapítvány irataiba bárki bármikor betekinthet. Számomra nagyon furcsa, ha egy társadalmi szervezet kerüli a nyilvánosságot.

A polgármester arra hivatkozik, hogy bárki megkeresheti a kuratóriumot, akit érdekel az alapítvány működése. Ez is egy megoldás, de nekem szimpatikusabb, amikor valakiből nem harapófogóval kell kiszedni az információkat.

Arra azonban megkérek mindenkit, hogy ne gondoljon többet bele abba az egy mondatba, mint ami valóban ott áll! Azt ígérem, hogy megválasztásom esetén áttekinthetőbb lesz az alapítvány gazdálkodása, azaz több információt juttatok el a falu lakosaihoz az alapítvány működéséről. Egyúttal szeretném, ha az alapítvány bevételeiből többet lehetne olyan célokra fordítani, amelyekre a mindennapi élethez szüksége van nekünk, falubélieknek.

Tudom, hogy a polgármester az alapítvány kuratóriumában is ugyanúgy csak egy tag, mint az önkormányzat képviselő-testületében, de bízom benne, hogy elképzeléseimet támogatják majd a kurátorok és az alapítvány támogatói is, amennyiben engem tisztel meg bizalmával a falu lakossága a választáson.

5 komment

Címkék: balaton turizmus nap választás badacsony bor polgármester víz strand joó tordemic tördemic lábdi lábdihegy

A bejegyzés trackback címe:

https://tordemic.blog.hu/api/trackback/id/tr892304401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mulţumesc foarte mult 2010.09.19. 05:43:15

Takács Karcsi, a rádióhallgatós nárai vénlegény már nem szereti Hegedűsné Mártikát Tördemicen. :P
Te pedig ne spamelj ismeretleneknek.

Joó Ferenc 2010.09.19. 10:28:39

@mulţumesc foarte mult:

Én is nagyon szépen köszönöm :-) És sajnálom, ha valakinél kiverte a biztosítékot az Iwiw-en a szeptember 25-ei bemutatkozó előadásomra vonatkozóan eljuttatott meghívóm.

Igaz, számomra a spam fogalma azért némileg mást takar.

Badacsony egy tisztelője 2010.09.24. 21:32:36

Tisztelt Joó Ferenc, polgármester-jelölt úr!

19 éve már hogy a „felszabadító, hős” oroszok kivonultak hazánkból és végre egy kicsit élvezhettük, hogy csak mi vagyunk. Majd 2002-ben eljött a népszavazás az eu-s tagságról. Az szavazásra jogosultak 46 %-a ment el szavazni, annak is 84%-a szavazott az eu-s tagság mellett. Ezt még jóindulattal sem mondanám az ország többségének. Így azt sem lehet állítani, hogy a magyar nép többségének akarata érvényesült, hogy eu-s tagok lettünk, de azok lettünk. Így újra megmondja nekünk valaki, mit tehetünk és mit nem. Úgyis hozzá szoktunk már, fel sem tűnik az embereknek.

Idézem Önt:
„Fontosnak tartom, hogy egy polgármester tudjon haladni a korral és tudjon európai módon gondolkodni….
….Ám ha az ország lakosságának nagyobbik része rászavazott a csatlakozásra, és törvény van arról, hogy az EU hivatalos zászlaját is ki kell tenni a magyar lobogó mellé, akkor ne távolítsa el az EU zászlót az önkormányzat árbócáról éppen maga a polgármester, akármilyen tökös gyerek is!”

Gondolom Ön már tud haladni a korral, hisz fiatal, tud európai módon gondolkodni, ezért „tökös gyerekezik” le egy Önnél majdnem kétszer idősebb embert. Ez a haladás és európai gondolkozásmód. Viszont nem feltétlenül biztos, hogy az embereknek, kik magyar módon gondolkoznak ez a fajta beszédmodor tetszik. Sőt!
Ön az eu mellett szimpatizál. Szíve joga. Írja, hogy minél több pályázati lehetőséget szeretne kihasználni. Ön 9 évig a HOHAB-GM Alapítvány elnöke volt. Ezen alapítvány közhasznú beszámolójában egyetlen egy évben sem szerepel olyan adat, hogy bármiféle pályázatot elnyertek volna.
Ha végignéz az országban, hogy a rettenetes árvizek miatt hányan váltak hajléktalanná, hallotta-e azt, hogy az eu adott volna Magyarországnak ezzel kapcsolatosan támogatást? Bezzeg a Bazalt-Bor Kft. 400 millió Ft-os uniós támogatást kapott és felépítette Tomajon azt a förmedvény épületet, ami igazán „tájba illő”.
Ön fiatalosan, európai módon gondolkodik. Az Önnél idősebbeknek meg lehet hogy túl sok emlékük van a múltról, arról, hogy mindig megmondták mit lehet és mit nem lehet tenni. Eddig a szovjet zászlót kellett kitenni, most az eu-s zászlót. Eddig az oroszok, most az eu mondja meg mit tehetünk.
Az gondolom, ha valakinek van hite, elvei, amelyek sziklaszilárdak, és azt nem változtatja meg az éppen aktuális politikai helyzet miatt, hanem kiáll mellette, becsülendő és példaként szolgálhatna mások számára. Ez erény és nem pedig galádság.
Badacsony egy ősi, többezer éves, szakrális hely, így nem tud fiatalosan, európai módon „gondolkodni” és soha nem is fog tudni!

Joó Ferenc 2010.09.24. 22:36:49

@Badacsony egy tisztelője:

Üdvözlöm!

Kérdem én, miért nem ment el a maradék 54% szavazni? Gondolom nem azt akarja sugallani, hogy erről is én tehetek.

Nagyon jól tudom, hogy milyen hátrányai vannak az EU-tagságunknak. Sőt, az egész csatlakozási folyamatnak. Még sehol sem volt az EU-tagságunk, amikor már nem lehetett, csak holland margarint kapni a boltokban, hogy egy példát említsek.

Kérem, ne keverje össze az európai gondolkodásmódot az EU-val! Az Európai Unió több sebből vérzik! Lehet is tiltakozni ellene, de akkor ne várjuk el azt, hogy az előnyeiből azért részesüljünk. Viszont be kell tartanunk saját törvényeinket, különben hiteltelenek leszünk.

Ön ugyancsak félreért a pályázatokkal kapcsolatban. Sehol sem írtam, hogy a NOHAB-GM Alapítvány pályázatokat nyert volna. Honnan jött ez az ötlet? Ellenben kiemelten közhasznú alapítványként ez a társadalmi szervezet évi körülbelül hárommillió forint SZJA 1%-ban részesül.

Amúgy örülök, hogy vannak oly módon gondolkodó emberek, mint Ön is. A sok különböző eszméből egyszer csak ki fog kristályosodni egy olyan konszenzusos program, ami a többségnek megfelel.

Üdvözli Önt Badacsonytördemicről:
Joó Ferenc
süti beállítások módosítása