HTML

Tördemici jegyzetek

Joó Ferenc gondolatai és közleményei Badacsonytördemic jövőjével kapcsolatban.

Borvacsoracsata

2011.03.25. 14:19 Joó Ferenc

Vajon mikor kap engedélyt, mikor épül meg, és mikor látja borvacsorára első vendégeit a leendő lábdihegyi borszálló?

Merthogy most már késhegyre menő csata dúlik a polgármester és nem tudni, ki között. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint Vollmuth Péter polgármester rágalmazás miatt feljelentést tett az ügyészségen, olvasom egy borászati portálon. A megjelentekből ragadok ki pár fontosabb gondolatot.

Hogy ki ellen tett a polgármester feljelentést, azt nem írja az MTI, azt viszont igen, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vizsgálatot indított, jogszerű volt-e Badacsonytördemic településrendezési tervének módosítása egy borszálló beruházás területét érintő övezetátsorolással.

Szeremley Huba helyi borász szerint lenne helye egy szálláshelybővítő beruházásnak, de a tervezett építkezés nagyságrendje nem illik egy ilyen kis falu szívébe. Mind az építkezés, mind az üzemeltetés problémát okozna a helyi közlekedésben, amíg kisajátításokkal nem szélesítik ki a szálló megközelítésére szánt utat. Márpedig ennek végrehajtásáról eddig nem esett szó, pénze az önkormányzatnak valószínűleg nem lesz rá, a befektető pedig elzárkózott a helyzet megoldásától - tette hozzá.

A területet és körülötte több tördemici ingatlant is felvásároló befektetők nem fedik fel kilétüket, miközben a céginformációkból látható, hogy a tulajdonosi hátterük egészen Ciprusig nyúlik, és több, eddig sikerre nem vitt magyarországi nagyberuházásban is érdekeltek.

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.boraszat.hu/index.php?mit=hirek&mit1=kivalaszt&id=3354

 

Nos, mindebből számunkra, tördemici és lábdihegyi lakosok számára, mi a fontos? Az, hogy egy olyan ügyet támogat a polgármester, amelynek beruházóiról és anyagi hátterükről semmit nem tudni, illetve gyanús, hogy -a cikk szerint- több becsődölt építkezést tudhatnak már maguk mögött, ráadásul gyaníthatóan off-shore kapcsolatokkal. 

Egy olyan beruházást támogat a polgármester, amelynek a közlekedési kapcsolatai csak elméletben vannak kidolgozva, a pénzügyi háttér a megvalósításhoz nem áll rendelkezésre. 

Kinek nem áll rendelkezésére? Hát persze, hogy a falunknak! Merthogy a beruházónak állítólag esze ágában sincs kifizetni a kapcsolódó infrastruktúrális fejlesztéseket, fizessék csak ki azt a helyi lakosok!

Az önkormányzat átminősíti a területüket, felértékelődik az ingatlanjuk, mindezt puszira, ők csak annyit tettek hozzá, hogy állták a rendezési terv szükséges módosításának költségeit. Ügyes! A polgármesterünk viszont nem az. Vagy csak mi nem tudjuk, mennyire az?

Azt gondolom, hogy egy település polgármesterének a legmesszemenőbbekig körültekintően kellene eljárnia egy kiemelt településfejlesztési ügyben, nem csak hagyni, hogy alakuljanak a dolgot saját maguktól. Az nem elég, hogy egyszer majd megoldódnak a közlekedési kapcsolatok is!

És ha olyan nagyon munkahelyteremtő beruházás lesz ez, akkor miért nem lehet konkrétan tudni, hogy hány takarítót, hány konyhai segédet, hány parkgondozót, hány recepcióst vesznek majd fel? 

Én azt gondolom, hogy egy ilyen szintű szálloda legalább negyven embert kell majd alkalmazzon, de abból legfeljebb ha öt tud majd kikerülni a helyi lakosok köréből. A parkgondozás, karbantartás ki lesz adva vállalkozásoknak, recepcióst egy ötcsillagos szálloda nem kezdőt fog felvenni és nem tudok róla, hogy jelenleg is munka nélkül álló,  több nyelvet beszélő idegenforgalmi képzettségű szakemberek tömkelegével lennének fellelhetőek Badacsonytördemicen.

Még a szobalányokat is lehetőleg olyanok közül fogják kiválasztani, akik jól beszélnek legalább egy idegen nyelvet. Így valószínű, hogy egy-két mosogató és kukta lehet csak az, akiket helyből fel fognak tudni venni. Ám az önkormányzattal megkötött megállapodás hiányában azt, hogy helyből, tessék úgy értelmezni, hogy Révfülöptől Edericsig, még Tapolcát is beleértve.

Egyszóval, ahhoz képest, hogy nagyon sok a kérdőjel és nagyon sok a megoldandó, vagy már szinte megoldhatatlan probléma a helyiek számára, polgármesterünk felettébb támogatja a beruházást és felettébb nyeregben érzi magát. Csak vigyázzon, mert magas lóról nagyot is lehet esni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tordemic.blog.hu/api/trackback/id/tr782770884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása