HTML

Tördemici jegyzetek

Joó Ferenc gondolatai és közleményei Badacsonytördemic jövőjével kapcsolatban.

A helyzet egyre fokozódik...

2010.09.23. 21:14 Joó Ferenc

Előző bejegyzésemhez (is) érkezett "komment", amire válaszoltam, de a szóban forgó és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos anyagot belinkelni pillanatnyilag csak ide tudom, új bejegyzés keretében.

Ez egy főiskolai első évfolyamos dolgozatocska, amolyan házi feladat, amit 2003-ban írtam. Nem hatvanoldalas megvalósíthatósági tanulmány, de több, mint amit a kommentekkel vitézkedő illető fel tud mutatni.

Gondolom senki sem hiszi azt, hogy a kétoldalas doksit húsz perc alatt gyártottam le...

Akartam még többet is írni ma este, de holnapután jelenésem lesz, amire szeretnék alaposan előkészülni. Ezért terveim szerint vasárnap folytatom a blogot. Addig is kellemes szüretet és minél kevésbé avarégetés-füstös hétvégét kívánok mindenkinek!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tordemic.blog.hu/api/trackback/id/tr202318861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jó ha figyelünk 2010.09.24. 10:26:56

Tördemiciek és Lábdihegyiek!

Ha valaki azt gondolná, hogy a jelenlegi polgármester érdekében írok a drága időm rovására, az téved. Sokkal inkább a jelenség ellen. Joó mester egy hirtelen leporolt iskolai dolgozatot vesz elő érvként. Mit jelent ez a legutóbbi ki szösszenetével együtt? Nemcsak egy tisztességes riposztra alkalmatlan, versenyképtelen egyént, hanem inkább újabb önvallomást! Azt írja, hogy nem elég képzett ideológiából, miközben minden szava maga a dialektikus materializmus – mit ne mondjak, a dialektikus tévedések és csúsztatások – jegyében íródik. Felvilágosítanám, alpolgármesternek nem muszáj képviselőnek lennie az új választási törvény kapcsán. Épp ezért ha összefutok Vollmuth Péterrel javaslom is neki dr. Bardócz Zsuzsát újra alpolgármesternek, hogy kérje fel. Van tehát egy önjelölt joóóó polgármester aspiráns, aki tájékozatlan, aki egy biztonságosan működő fejlődésmodellbe piszkítana bele. A község azon kevés önkormányzatok közé tartozik, aki úgy gyarapodik, hogy NINCS TARTOZÁSA. Miközben Joó mester eddig felmutatni egy ALKALMATLAN honlapot, egy ALKALMATLAN pályázatot és egy Nohab alapítványt tud felmutatni, amit a szintén ALKALMATLAN Máv kincse.(gondolok például a Tapolca-Tördemic vonalon rendszeres 15-20 perces késésekre, ami Tapolca, mint kiinduló állomás tekintetében alighanem világrekord ilyen rövid távon) Úgy látom, hogy joóóó ha figyelünk. Javaslom egyébként, hogy új választási plakátján (angol a felirat, hogy Joó mester maga is megértse) változtasson: „I want to belive” áll a plakáton, akár az X. akták Mulder ügynökénél. Azon egy azonosítatlan tárgy képe lebegett egy UFO.
Én javasolom, legyen inkább egy délibáb és alá írva magyarul: „Akarom, hogy higgy”!
Következő bejegyzése után folytatom.
Jó, ha figyelünk: egy a Badacsonytördemic jövőjéért aggódó öntudatos polgár!

Joó Ferenc 2010.09.24. 11:25:48

@jó ha figyelünk:

Ön vagy nem ismeri jól a jogszabályt, vagy szereti elhallgatni a fél igazságot.

A polgármester és az alpolgármester megválasztásának szabályait a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény tartalmazza. A törvény mai napon hatályos állapota szerint:

"A képviselő-testület - a saját tagjai közül, a polgármester javaslatára, titkos szavazással - a polgármester helyettesítésére, munkájának a segítésére alpolgármestert választ, alpolgármestereket választhat."

A törvény 2010. október 4-étől hatályos új állapota szerint (34. § (1) bekezdés):

"34. § (1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy vagy több alpolgármestert választhat. A képviselő-testület legalább egy alpolgármestert saját tagjai közül választ meg. Az alpolgármester megbízatása megszűnik az új polgármester megválasztásával, valamint ha a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel megbízását visszavonja."

A (2) bekezdés szerint:

"Azon alpolgármester, akit nem a képviselő-testület tagjai közül választottak, nem tagja a képviselő-testületnek, a polgármestert a képviselő-testület elnökeként nem helyettesítheti, de a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vesz. A nem a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester jogállására egyebekben a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármesterre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni."

Persze, lehet édesanyám, Dr. Bardócz Zsuzsanna a következő ciklusban is "alpolgármester", de csak minősített többséggel megválasztva, nem a képviselő-testület tagjaként, tehát nem lenne szavazati joga sem és nem vezethetne le testületi ülést a polgármester helyett, valamint kell mellette legyen legalább egy másik alpolgármester, aki viszont tagja a képviselő-testületnek, szavazhat és levezetheti a testületi ülést is.

Azt gondolom, hogy egy városban lehet értelme ennek, de egy kis faluban, mint Badacsonytördemic, ez csak színjáték lenne. Amolyan díszpolgár-választás szerűség. Ilyen erővel ugyanis akár fél Tapolca vagy a szombathelyi lakosok többsége is lehetne mind egyidejűleg a badacsonytördemici alpolgármester!!

Megkérem, hogy amennyiben mégsem Vollmuth Pétert választanák meg polgármesternek, én felém ne éljen javaslatával, mert véletlenül még felfedné kilétét!

Azt anélkül is tudom már Önről, hogy miközben A tanú c. filmből idéz, az ideológiailag képzetlenségre vonatkozó, ugyanebből a filmből vett idézetemet már nem ismeri fel és félreérti, pedig még idézőjelbe is raktam.

És az is látszik, hogy próbál minden porcikájával az összes pici apróságba belekötni, még ha ezzel minden esetben bakot lő is, csak azért, hogy félrevezesse a tájékozatlan olvasókat. Ezért kár drága idejét pazarolnia!

Jelzem, a NOHAB-GM Alapítvány nem a MÁV kincse, a falu mindenkori honlapjának üzemeltetéséért pedig az önkormányzat a felelős, ezért kár akármilyen alkalmatlanságát magánszemély önkéntesekre kenegetni!

A holnap struktúráját soha nem én készítettem, én csak a programokat és a Tördemici Hírmondó számait töltöttem fel rá mintegy másfél éven keresztül, amikor megkaptam az anyagot. Ennyit arról, hogy a Badacsonytördemic Községért Alapítvány számára soha semmit nem tettem, ugyanis a Tördemici Hírmondó az alapítvány kiadványa.

Nem értem a plakátra vonatkozó újabb sikertelen megjegyzését sem, ilyen plakátom nekem nincs és nem is lesz.

Üdvözlettel:
Joó Ferenc

tanuhegy 2010.09.24. 15:25:02

Tisztelt Polgármester jelölt úr!

Badacsony egységében, Tördemic(Nemes) és Lábdihegy is teljes értéket képvisel. Itt az legyen polgármester, aki - évszázadok óta - megteremtett hagyományokra épülő értékek, hagyományok tiszteletével, teljes alázattal szolgálja községét. Nem egyéni ambiciók, érdekek, gazdasági csoportok.
Az itt olvasható írások sajnos nem tükrözik az érték alapú gondolkodást, nem méltó egy ősi, nagy kultúrával és hagyományokkal rendelkező település polgármester jelöltjéhez.
Felmerült dr. Bardócz Zsuzsa neve, akit a testület választott négy éve polgármesternek. Mivel Ön - természetesen - nálunk sokkal jobban ismeri, így az alpolgármester asszony értékrendjén érdemes haladni. Az jó út, bizony.
Eötvös Károly az Utazás a Balaton körül című könyvében így ír Badacsonyról:
„Költő és festő keresheti szerencséjét e táj szépségén. Zenész, szobrász és építő soha. Sokkal kisebb mértékben kell e három művészetnek dolgozni, semmint azokba e csodálatos táj varázsát beilleszthetné. Még a festő is csak egyes részecskékkel tud megbírni. …hegyeinek váromladékai magasságából ezer magyar esztendőnek, száz nagy családnak, ezer szerelemnek és balsorsnak s egész nemzetünk történetének élő képe tekint le ránk. Ezt a gazdagságot nem nyújtja a legszebb nő alak se. Mert az ifjú szép női testnél senkinek se jut eszébe arra gondolni, milyen volt ennek az öreganyja, vagy milyen lesz öreganya korában.”
Szerencsére még a Polgármestert a község lakói választják és nem fordítva.

Joó Ferenc 2010.09.24. 19:19:54

@tanuhegy:

Tiszelt Hölgyem / Uram!

Sajnálom, ha nem tűnt ki az ismertető anyagaimból és a bejegyzéseimből, hogy milyen értékek mentén gondolkodom.

Higgye el, hogy engem vonzott a Badacsony-hegy és környezetének történelmi hangulata, természeti szépsége, a borkultúra, az itt élő emberek. Különben nem látogattam volna el olyan sűrűn Lábdihegyre még a kilencvenes években és nem költöztem volna ide, Badacsonytördemicre, 2003-ban, amikor Budapestből 11 év után elegem lett.

És higgye el, hogy tisztelem édesanyám munkásságát, mert nagy tudósnak tartom. Azt gondolom azonban, hogy nem csak egy járható út van egy település számára, nem minden lakosa (vagy nyaralója, szimpatizánsa) gondolkodik ugyanúgy, mint a többi másik, vagy akár mint Ön.

Ez nem is baj, mert attól szép a Világ, hogy nem vagyunk egyformák. Ha mindenki egyformán gondolkodna az életről, a faluról, akkor nem kellene új polgármester. Sőt, egyáltalán polgármester sem kellene, mert mindenki úgyis ugyanazt akarná!

De nem akarjuk mindannyian ugyanazt. Vannak például olyanok, akiket sokkal jobban zavar a kockaköves út zaja vagy a jégkrémes autó szirénája, mint amennyi örömet lel a világháború előtti évtizedeket idéző faluközponti utca látképében vagy az évente egyszer megvásárolt fagylaltban.

És vannak, akik mindennapi megélhetésükért küszködnek nap, mint nap. Fájdalom, de egy település vezetőségének rájuk is kell gondolni. Sőt, a szociálisan rászorulók szükségletei alacsonyabban helyezkednek el a maslowi piramisban, mint az önmegvalósítás. Akinek nincs mit ennie vagy nincs mivel tüzelnie, nem az eötvösi katarzist fogja keresni naphosszat!

Igazán jó akkor lenne mindenkinek, ha a történelmi hagyományok ápolására is kellő figyelmet lehetne fordítani, és közben mindenki jól is élne. De az élet már csak olyan, hogy dolgozni kell a megélhetésért. Nem lehet mindenki nyugdíjas, illetve egyre többen a nyugdíjasok közül is a szegényebb rétegekből kerülnek ki.

Kevés időnk van a katarzist keresni. Szerencsére feleségemmel együtt nekünk itt van kisfiunk, aki életünket mindig vidámmá és boldoggá tudja tenni. Viszont ő is sok időt igényel, így boldognak mondhatom magamat, amiért az Utazás a Balaton körül című remekművet még húszas éveimben elolvashattam. Remélem, nem kell újabb húsz évet várnom, hogy ismét elolvashassam az összes Mórát, Móricz könyveit, Jókait, stb.

Visszatérve a megélhetésre:

A hetvenes és nyolcvanas évek baby boom-ját követően az utánpótlás elapadt, egyre fogy a magyar. Én azt szeretném, ha Tördemicen nem fogyna! Ezért igyekszem megszólítani a fiatalokat is, akikre alapozhatjuk a falu jövőjét.

Ha a fiatalokat nem sikerül megtartanunk, akkor a falu lakossága egyszer csak el fog fogyni, és vége lesz az évszázados hagyományok ápolásának is, akármilyen alázattal vagy odaadással őrizgetjük is dicső múltunkat.

Kérem fogadja el, hogy egy település életében nem lehet önmagáért létezően vezérmotívum a hagyományápolás. A célkitűzéseknek, feladatoknak és eszközöknek egyensúlyban kell lenniük egymással. Amikor ez az egyensúly megbomlik, jönnek azok, akik igénylik az egyensúly visszaállítását, és rögtön szembetalálkoznak azokkal, akik az egyensúlyt megbontották.

Véleményem szerint a tökéletes polgármester ott kezdődik, és ott is ér véget, hogy meg tudja teremteni az egyensúlyt. De nagyon ritka a tökéletes polgármester, és könnyen meglehet, hogy belőlem sem válna az. De meggyőződésem, hogy a jó polgármester ott kezdődik, hogy felismeri az egyensúly szükségességét és próbál tenni eléréséért.

Úgy vélem, hogy a polgármesternek alázattal kell szolgálnia a települést. Hogy az alázatos szolgálatot ígérő jelöltek közül a falu azt választja majd, amelyik jobban előtérbe helyezi az évszázados hagyományok ápolásának szellemiségét, vagy amelyik keresi a mindennapok kihívásaira a választ, az majd elválik október 4-én.

Kívánom, hogy találjon magának olyan polgármesterjelöltet, amelyik az Ön elképzeléseinek megfelel - legyen az Badacsonytördemicen, vagy máshol, ha éppen nem itt szavazna.

Tisztelettel:
Joó Ferenc

tanuhegy 2010.09.24. 22:39:07

Tisztelt Joó Ferenc!

Az önkormányzati választás nem október 4.-én lesz, nehogy akkor menjenek el szavazni.
Önt vonzza a „Badacsony-hegy és környezetének történelmi hangulata, természeti szépsége, a borkultúra”. Bizony, mi már találkoztunk, és bemutatkozásom alkalmával elmondta, hogy soha nem hallotta nevemet. Pedig, nincs Badacsonyi történelmi könyv, ahol nevünk, és őseim tevékenysége ne szerepelne. És hidd el – merthogy akkor tegeződtünk - joggal vagyok rá büszke, hogy több mint 160 éves múltunk van itt, melyről emlékeznek.
És azt mondod, hogy „És vannak, akik mindennapi megélhetésükért küszködnek nap, mint nap. Fájdalom, de egy település vezetőségének rájuk is kell gondolni. Sőt, a szociálisan rászorulók szükségletei alacsonyabban helyezkednek el a maslowi piramisban, mint az önmegvalósítás.” Védve Vollmuth Pétert, tapasztaltam, hogy a faluban élőknek odaadta a saját tűzifáját, úgy, hogy Nekik nem maradt. Erre a maslowi önmegvalósítás alacsonyságára csak azt mondom, hogy a harmadik szintre teszi a szeretet és összetartozást. Na ezért tartom ezt maslowit (sajnos még mindig vizsgatéma az egyetemeken) egy ideológiai marhaságnak, mert akik szeretetre és összetartozásra képesek, azok az én Istenhívő szememben a legmagasabb szinten állnak. És őseim tanúsága szerint az első, második világháború idején, a borzalmas 50-es években Badacsony összefogott. Nem volt társadalmi, iskolai, kor és nemi különbség. Segítség, összetartozás. A mai viszonyokhoz képest is mérhetetlen szegénységben. Na, ez a legmagasabb szint, és nem az egyén, az önmegvalósítás. Feladatainkat az én hitem szerint Isten méri ki ránk.
Hiszem, értékeink ebben vannak. Ezt képviseli Vollmuth Péter is, Édesanyád is. A Te írásaidból én nem tudtam ezt az „igazszívű erőt” kiérezni.
Köszönöm, hogy megoszthattam véleményem, nincs is értelme nekem itt tovább beszélni.

Joó Ferenc 2010.09.24. 23:33:46

@tanuhegy:

Köszönöm az észrevételt. Gyanítom, hogy hivatalos eredmény október 3-án még nem lesz, ezért merészeltem 4-ét írni. Elnézést, ha valakiben ez zavart keltett volna!

Abban egyetértek, hogy a hit erejével az ember képes felülírni a maslowi elméletet, de az élet legtöbb területén mégis érvényesek a megállapításai.

És kérem, ne az döntsön egy ilyen horderejű kérdésben, hogy valaki, aki nem helyben született, egy-két év elteltével nincs tisztában minden itteni család százéves múltjával. Ettől még észrevételei lehetnek jogosak, szándékai helyesek és programja elfogadható, támogatható, ő maga a feladatra kellőképpen felkészült.

Szívesen megbeszélném ezeket a kérdéseket akár személyesen is, mint ahogyan azt is, hogy mit kellene értsek egyéni ambíciók, érdekek, gazdasági csoportok alatt. Tizenhárom éve ilyen vagy olyan módon a köz szolgálatában élek, tőlem ezek a gondolatok távol állnak. (Én is ajánlottam fel használt bútorokat tüzifa gyanánt a falubélieknek...)

Telefonszámom több helyen is megtalálható, azon el lehet engem érni.
süti beállítások módosítása