HTML

Tördemici jegyzetek

Joó Ferenc gondolatai és közleményei Badacsonytördemic jövőjével kapcsolatban.

Vissza a jövőbe

2010.09.23. 01:24 Joó Ferenc

Bár igyekszem elkerülni a személyeskedést, némelyik bejegyzésemben talán túlságosan is kivetítettem a mondanivalómat Vollmuth Péter polgármesterre. Úgy gondolom, mi jóban vagyunk és soha nem beszélgettünk egymással indulatosan. Kérek mindenkit, hogy ha valami élceset olvasott vagy hallott tőlem, azt jobbító szándékú megjegyzésnek fogja fel, mert nem kenyerem az ellenségeskedés.

És akkor az elmúlt egy-két bejegyzésem némileg kritikusabb hangvételét hátrahagyva koncentráljunk ismét a jövőre! 

Programom egyik pillére az idegenforgalom. Úgy látom, ebben a két részből álló faluban (ABC-sorrendben: Lábdi és Tördemic) nincsen más kiugrási lehetőség, mint a turizmus. Nincs ipar, szolgáltatás is alig-alig. Ezen változtatni -sajnos- rövid távon nem lehet. Egyik elképzelésem, hogy évente 1-2 alkalommal villanyfény-mentes éjszakákat lehetne tartani, az amatőr csillagászok idecsalogatása végett. Ma este a kertünkből pl. ezeket a  képeket fotóztam, az üzemelő közvilágítás mellett: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                

(Együttállás egy fényes bolygóval)

Ha akarnánk, minden hétvégére ki tudnánk találni valamilyen fesztivált, de ennyi programot nyilván nem lehet egyik évről a másikra lebonyolítani. Azonban a már bevált eseményekhez kapcsolódóan is lennének javaslataim. Például több szemetes és tányéröblítő kellene a falunapra, valamint el tudom képzelni azt is, hogy valaki bemondja (vagy egy berendezés kijelezze), hogy mikor melyik csoportnál készül el a gulyás avagy a pörkölt. Így elkerülhetnénk azt, hogy a vendég akkor érkezik meg pl. a hortobágyi csapathoz, amikor már a bográcsuk aljáról is felszedték kenyérhéjjal a maradékot.

A parkolást is szabályoznám - a legtöbb autó elférne a vasútállomásnál, nincsen olyan nagyon messze a Faluháztól! És kiterjeszteném a rendezvény helyszínét, mert ennyi csapatnak ez a terület -úgy, hogy az emberek még le is üljenek- kevés. Már van is előzetes megállapodásom az ügyben. Ezek most apróságoknak tűnhetnek, de a lényeg sokszor a részletekben vész el!

Most már kicsit későre jár az idő, így gondolataimat legközelebb folyatom.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tordemic.blog.hu/api/trackback/id/tr512316849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jó ha figyelünk 2010.09.23. 20:02:59

Jó, ha figyelünk..

Tördemiciek és Lábdihegyiek!

Itt valami nem stimell, mondta Pelikán gátőr a Tanú című filmben. Az eddig csak leszólt és kárhoztatott, majd keresztre feszített Vollmuth Péterrel – jó a viszonyom – most egyszerre ez derül ki Joó mester legújabb odavakkantásából. Mert az a köteles tisztelet Vollmuth Péter esetében – ami érdekes módon Pukliné, Haász Tímea képviselőjelöltnek már nem tűnik fel – akkor csak az életkorát is figyelembe véve – szerintem – az eddigi polgármestert is megilleti. (ilyenkor kiderül, hogy összenő, ami összetartozik…) Furcsa! Ha ismeretlenként olvastam volna eddig joóóó bejegyzéseit arra következtetnék, hogy joóóó blogjában a „Rózsák háborúja” egyik új szereplője írogat, vagy a „Vörös és fekete” esetleg a The Forsyte Saga legújabb folytatása ihlette volna az önjelöltet. Pedig édesanyja dr. Bardócz Zsuzsa jelenlegi és remélhetőleg jövőbeli alpolgármester tiszteletreméltó szerénységgel sokat tett a közért. Ha Ő jelentkezett volna polgármesterjelöltnek, vagy fia annak idején rendszeresen ott van a képviselőtestületi üléseken, netán már maga is képviselő lenne, akkor azt mondanám: helyes, győzzön a jobbik! Ebben az estben azonban a dolog egy kicsi máshogy van. Az eddigi gátlástalan fikázás mellett egy konkrétumot, egy részletesen kidolgozott tanulmányt nem olvashatunk, csak azt, hogy joóóó lenne… No meg a kutyaugatás, Hold, és a villanyfénymentes éjszaka – ami egyébként jó ötlet – csak ehhez nem kell új polgármester. Mert a részletes mikéntről semmit. Egy ilyen közösség életében, mint a mienk a fenntarthatatlan, szabályozatlan fejlődés áldozatává elsősorban az itt lakók válnak. Nézzük a szomszéd Tomaj példáját: több százmilliós hiány és már ügyészségi vizsgálat is fenyegeti a mostani vezetést viselt dolgai miatt az ottani önkormányzatot. Aki olyan „gyors” fejlődést szeretne, költözzön oda. Tény, lehetne gyorsabb is a falusi turizmus felfutása, csak kérdés milyen áron? Ismét csak a Tanú című film jutott az eszembe. Virág elvtárs, alias Péter Gábor volt AVH vezér mondta a tömött villamoson Pelikánnak: „ visszasírnak még maguk engem!” Nos Joó mester, én aligha…

Következő bejegyzése után folytatom.
Jó, ha figyelünk: egy a Badacsonytördemic jövőjéért aggódó öntudatos polgár!

Joó Ferenc 2010.09.23. 20:49:42

@jó ha figyelünk:

Köszönöm ismételten a részletekre rendkívül ügyelő megjegyzéseit.

Tájékoztatom, hogy édesanyám, Dr. Bardócz Zsuzsanna, ez alkalommal nem indult képviselőjelöltként.

Azt gondolom, hogy a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat sem Ön, sem a polgármester nem tudja aszerint megváltoztatni, hogy édasanyám a soron következő választásokat követően ismételten alpolgármester lehessen.

Nem lehet, hogy Ön véletlenül egy négy évvel ezelőtti újságot tart a kezében??

Ön szememre veti, hogy nem olvashattak tőlem még részletes tanulmányokat a falu jövőjével kapcsolatos elképzeléseimről. Ez igaz, mert akár egyoldalas, akár bővebb programomat vette kézbe, abba nem fér bele egy sokoldalas megvalósíthatósági tanulmány, amit egyébként a beruházó (értsd: önkormányzat) szokott elkészíttetni, nem pedig az önkormányzatot megkerülve az állampolgárok.

Ugyanakkor ilyen szintű dokumentumot mástól sem láttam, de tudja mit? Legközelebbi hozzászólásomban (azaz körülbelül negyedóra múlva, iután csatlakoztatom a géphez a külső meghajtót) belinkelem azt a megvalósíthatósági tanulmány-szerűséget, amit főiskolás koromban készítettem a Tördemic-Szigliget kisvasútról.

Mellesleg, úgy tudom, hogy két polgármesterjelölt van jelenleg a faluban, és a másik sem terjesztett még elő ilyen jellegű dokumentumot a lakosság irányába választási kampánya részeként. Tudta Ön, hogy a hátrányos megkülönböztetést minden polgári demokratikus állam alkotmánya valamint az ENSZ alapokmánya is tiltja?

Ön elismerte, hogy vannak jó ötleteim, és lehetne gyorsabb is a falusi turizmus felfutása. Megvalósíthatósági tanulmányyt nem követelek, de kérdezem, hogy melyik képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében olvashatunk konkrétumokat a polgármester részéről a falusi turizmus támogatásáról vagy bármelyik másik turisztikai réteg stratégiai megcélzásáról? Mert ha mindehhez nem kell új polgármester, akkor az említett felvetéseknek bizonyára kell már legyen valamilyen előzménye...

Azt hiszem, ez meddő vita - az Ön gondolatvilágához "én kérem ideológiailag nem vagyok elég képzett".

haasztimi 2010.09.24. 07:46:30

@jó ha figyelünk:

Uram?????Hölgyem????!! Ki tudja.

Ön úgy látom összekeveri a szezont a fazonnal, sőt mi több a szövegértése kritikán aluli.

További jó szórakozást kívánok mindennapjaihoz!

Üdvözlettel
Pukliné Haász Tímea
süti beállítások módosítása