HTML

Tördemici jegyzetek

Joó Ferenc gondolatai és közleményei Badacsonytördemic jövőjével kapcsolatban.

Tördemic? Lábdi?

2010.09.14. 00:36 Joó Ferenc

Kedves Barátaim!

Elnézést kérek ezért a közvetlen megszólításért, de úgy érzem, hogy pillanatnyilag  nem léteznek kifejezett ellenségeim vagy rosszakaróim a faluban. Aki netalán a választások okán nem is az én pártomat fogja, annak is biztosan megvannak a saját jól felfogott érdekei, hogy miért úgy tesz, s nem pedig a személyeskedés vezérli "őtet" — legalábbis őszintén remélem! :-D

Településünk némileg megosztott, miután az utóbbi években nagyon kiéleződött a Tördemic-Lábdi ellentét. Vannak, akik szerint ez azért van, mert minden fejlesztést Lábdi kap, Tördemic meg csak kulloghat utána.

Tessék, itt a fényes bizonyíték, hogy ez nem így van: az utóbbi néhány hétben megújult Fricinek az elágazásra néző fala; elkezdték újra rakni a jó pár éve száraz árok kőfalát a Coop-os bolttal szemben; tujáknak ástak helyet a régi temető hegy felőli határa mentén; és ma láttam, hogy megépül -igaz, nem az önkormányzat beruházásában- a gyógyszertár melletti zúzottköves parkolóban a szelektív hulladékgyűjtő sziget is.

Mindezek persze örvendetes fejlesztések, ám kár, hogy a választási ciklus utolsó egy-két hónapjában tudnak csak megvalósulni! Na de elkanyarodtam a témámtól, nem erről szeretnék beszélni.

Mielőtt belemennénk, hogy falunk melyik részén mit kell fejleszteni, tisztázzunk valamit!

Tudom, hogy régen két külön falu volt: Nemestördemicz és Lábdihegy, vagy hívja mindenki kedve szerint ezeket a településrészeket valamelyik régmúlt nevén, ahogyan csak a szíve diktálja. Jelenleg azonban egy, közös közigazgatás alá tartoznak. Mondhatjuk, hogy tulajdonképpen ez egy falu, csak két településrésszel. Ám nem is a megnevezés mikéntjén van a lényeg!

El kell mondjam, hogy amikor először ide kerültem, akkor még csak nyaralni jártam édesanyámék házába, Lábdiba. Azonban immáron hét éve, hogy a "tördemici" faluközpontban lakok családommal, de egy-két naponta továbbra is átjárunk édesanyámékhoz, már amikor otthon vannak.

Így hát, ha valaki igazán pártatlan a településrészek közötti "vitában", az én vagyok!

Én csak egyféle képpen tudom értékelni a falu két végének (végletének) érdekeit: ha valami jó Tördemicnek, az jó Lábdinak is, és viszont. Nincsen Badacsonylábdihegy Tördemic nélkül, ahogyan Tördemic sem menne sokra Lábdi nélkül! Szerintem ezt az álláspontot nem olyan nehéz elfogadni, ezért remélem, hogy idővel egyre többen leszünk, akik eképpen gondolkodunk településünkről!

A fentiekből következik, hogy én mindkét településrész érdekeit egyformán képviselni szándékozom, méghozzá nem egymáséval szemben, hanem egy közös érdeket megtestesítő vonal, azaz program mentén. De úgy is mondhatnám, hogy az egész falu érdekeit szeretném képviselni, egységesen.

Nehéz leírni mindazokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyek az ember gondolataiban időnként megfordulnak, meg hát egy részük finanszírozására Dáriusz kincse sem lenne elegendő! 

Mindazonáltal (ej, be szép szó ez is!) célom, hogy mindig a falu érdekeit képviseljem. Hogy effelé az út Tördemicről vezet Lábdiba, vagy Lábdiból Tördemicre, az majd elválik. Egy biztos: mind a kettő út egyformán hosszú és viszontagságos, és mind a kettő út ugyanoda kell vezessen. Én legalábbis ezt szeretném!

Szólj hozzá!

Címkék: balaton turizmus nap választás badacsony bor polgármester víz strand joó tordemic tördemic lábdi lábdihegy

A bejegyzés trackback címe:

https://tordemic.blog.hu/api/trackback/id/tr612294438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása