HTML

Tördemici jegyzetek

Joó Ferenc gondolatai és közleményei Badacsonytördemic jövőjével kapcsolatban.

A legabszurdabb helyzeteket az élet szüli

2011.03.05. 19:56 Joó Ferenc

Az alábbiakban az alapítványi kiadású Badacsonytördemic-Badacsonylábdihegyi Hírmondó elmúlt számaiból csemegézek.

I.

2011. januári szám, 2.o.:

"Vollmuth Péter társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíja 2010. október 3. napjától bruttó 173.900 forintban került megállapításra."

"Vollmuth Péter polgármester költségátalányát illetményének 30%-ának megfelelő összegben állapította meg 2010. december 1. napjától, bruttó 52.200 forintban"

A két tétel összege 226 100,- forint, amihez ha hozzávesszük a polgármester által használt önkormányzati mobiltelefon számláját, nagyon hamar eljutunk ahhoz az összeghez, amennyi a főállású polgármester tiszteletdíja.

A választási kampányban a polgármester egyik jelszava volt, hogy meggyőződése szerint egy ilyen kis településnek, mint Badacsonytördemic, társadalmi megbízatású polgármesterre van szüksége. Pedig ugyanennyi pénzből lehetett volna közgazdász végzettségű, idegen nyelveket beszélő, közigazgatási és városüzemeltetési gyakorlattal rendelkező főállású polgármestere is.

II.

A 2011. februári számba be volt csúsztatva egy egyoldalas "nyílt levél", vagy nem is tudom, minek nevezzem. Mint köztudott, az alapítványi kuratóriumi elnökként is nevezett polgármester jóváhagyásával jelenhet csak meg bármi is ebben a kiadványban, tehát ő tudott erről a papírosról, az nem véletlenül került be az újságba.

Az iromány így kezdődik, csak hogy mindenki tudja, miről is van szó: "Bemutatkozott" az új Képviselő-Testület.

Nos, kétségtelenül sokakat meglepett, hogy a Képviselő-testület tagjai közül Csonka László kivételével senki nem mondott le a képviselői tiszteletdíjáról, holott ez valóban "szokás" volt a falunkban, talán nem ezt várták a választók tőlük. De ez jogukban áll. Én már a választások alatt is hangoztattam, hogy nagyon könnyen meg lehetne a falunak keresnie ezen többlet-kiadásnak akár a többszörösét is.

III.

2011. márciusi "csonka szám"

"Sajnálattal közöljük, hogy Badacsonytördemic Község Önkormányzatának Képviselő testülete a 2011. február hónap 8. napján tartott rendkívüli ülésén arról döntött, hogy a továbbiakban nem támogatja a Badacsonytördemic Községért Alapítvány által kiadott Badacsonytördemici Hírmondó című újságot. A lapot a továbbiakban nem adjuk ki."

Majd Vollmuth Péter felelős kiadó idézi a rendkívüli Képviselő-testületi ülés összehívását indokló meghívó szövegének ide vonatkozó részletét, amelyben benne rejlik a lényeg:

"Az Önkormányzat jelenleg egy alapítványi lap kiadását végzi, saját lappal azonban nem rendelkezik."

Azt gondolom, hogy teljesen jogos egy költségszemléletű önkormányzatnál, hogy nem fordít pénzt és nem fektet energiát egy olyan újság kiadásába, amelynek megjelenését és tartalmát testületileg nem tudja ellenőrizni, hiszen az egyedül egy személy hatásköre.

Pedig nem olcsó egy ilyen kis újság elkészítése sem: van egy ember, aki munkaidejének egy részében az újság megszerkesztésével és nyomtatásával foglalkozik, holott ez nem biztos, hogy szerepel a munkaköri leírásában. Talán a papír a legkisebb tétel, de a fénymásoló tintapatronok és az energiafelhasználás sem ingyen van. És egy újságot természetesen kézbesíteni is kell.

Ha mindezek a költségek csak 10 000,- Ft-ba kerülnének egy hónapban, az önkormányzat máris 120 000,- Ft-tal támogatta egy évben annak a hírmondónak a kiadását, amelynek a nevét maga a felelős kiadó (vagy aki segít neki megfogalmazni a szövegeket) sem tudja helyesen leírni. Ugyanis a Badacsonylábdihegyi név-tag kimaradt a fent is beidézett szövegből.

Vagy talán megharagudott a polgármester a választáskor őt támogató lábdiakra??

Végezetül, a polgármester idéz -ugyan a forrás megjelölése nélkül- egy, a szabad véleménynyilvánításról és a sajtószabadságról szóló szöveget, amelyből az alábbi mondatot emelem ki:

"Megfontolandó: "A véleménynyilvánítási és a sajtószabadság különleges védelmet élvez akkor, amikor a közéletben szerepet vállaló személyek tevékenységét érinti. ..."

No, igen! Remélem, a polgármester úr sem fog megsértődni a fentiek miatt, hanem "nagyobb türelmet tanúsít a kritikai megnyilvánulásokkal szemben." 

És csak tessék, folytassa nyugodtan, polgármester úr, akár a saját maga "vezette" önkormányzat kritizálását is hiszen a Képviselő-testület nem tiltotta be a Badacsonytördemic-Badacsonylábdihegyi Hírmondót, csak egyszerűen nem bocsátja többé az alapítvány rendelkezésre annak elkészítéséhez az önkormányzat infrastruktúráját. 

A Badacsonytördemic Községért Alapítványnak továbbra is jogában áll, hogy szabadon éljen a véleménynyilvánítás lehetőségével. Sőt, bárki továbbra is eljuttathat -pár ezer forintból akár a Magyar Posta szolgáltatásának igénybe vételével- röplapokat, nyílt leveleket, egyéb irományokat eljuttatni az összes tördemici és lábdi lakos és nyaraló postaládájába. 

Végül, de nem utolsó sorban, vannak olyan elavult eszközök is, mint az e-mail, az IWIW, a Facebook, a blog oldalak vagy a saját honlap...

Hajrá, én kíváncsi vagyok a polgármester mondanivalójára!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tordemic.blog.hu/api/trackback/id/tr332713406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása