HTML

Tördemici jegyzetek

Joó Ferenc gondolatai és közleményei Badacsonytördemic jövőjével kapcsolatban.

Hallgattassék meg a másik fél is!

2010.09.30. 00:43 Joó Ferenc

Miután beszámoltam a saját bemutatkozó előadásomról, úgy illik, hogy elmondjam tapasztalataimat a jelenlegi polgármester szerda esti bemutatkozó előadásáról is.

Már korábban is hangoztattam, hogy egy közszereplőnek, vagy közszereplésre törekvő egyénnek fel kell vállalnia a nyilvánosságot, a megpróbáltatásokat, az ellene keltett hangulatkeltést. És a közszereplő nem árt, ha jó emberismerő, mert meg kell tudja különböztetni a hangulatkeltést a kritikától. A hangulatkeltésnek nem szabad bedőlni, de a kritikára figyelni kell. 

Éppen ezért vállaltam, hogy tegnap este belépek az oroszlán barlangjába. Merthogy a koreográfia adott volt és sor is került a várt hangulatkeltésekre, de kíváncsi voltam az esetleges jogos kritikákra is, már ami személyemet illeti.

Kár, hogy nem lehetett a projektoros prezentációra fogadni a bukiknál, mert akkor már gazdag lennék. Ugyanis miután szombaton képeket vetítettem ki a falra, a projektor ma is előkerült. Vagy mindez csak a véletlen műve lett volna???   :-D

Innen jut eszembe, hogy már fel kellett volna tennem a szombati prezentációmat ide. Nos, íme, itt van! Megnyitásához Powerpoint vagy PPT fájlokat kezelő szoftver kell. (Mérete 5 MB.)

A képviselőjelölti bemutatkozások nagyjából úgy zajlottak, ahogy arra számítottam. Kiemelném Horváth Tibort, aki önmagához képest számomra nagyon szimpatikusan beszélt. Még ha ezzel rejtett módon szidta is a nyolc órás munkaidőben dolgozó bürokratákat, elmondta, hogy a vállalkozók talán másképpen látják az önkormányzat helyzetét, mint esetleg a közszolgák vagy a nem a vállalkozók közül kikerült képviselők.

Ezzel mélyen egyetértek, ugyanis a tapolcai önkormányzatnál, ahol jelenleg dolgozom, szerencsére meglehetősen vállalkozói hozzáállással kell kezeljük az ügyeket. Elvárják tőlünk, hogy felelősen gazdálkodjunk az önkormányzat pénzével. Még ha semmi érdekem sem fűződik hozzá, akkor is meg kell próbáljam lealkudni az árat. Végül is, otthon vagy a vállalkozásában mindenki ezt csinálná. Akkor az önkormányzatnak miért ne lehetne szabad a számára legkedvezőbb pénzügyi feltételeket kieszközölnie?

Horváth Tibi másik érdekes gondolata az volt, amit a faluban már sokaktól hallottam. Régen nagyobb közösség jött össze a rendezvényeken, a falu egységesebb volt. Ő ezt hiányolja. Azt hiszem, én mindig is közösségi ember voltam, és egyet tudok érteni azzal, hogy rossz az, ha a régi közösségek felaprózódnak.

Mostanában valóban eléggé úgy lehet érezni, hogy a falu meglehetősen polarizált. Mondhatjuk akár azt is, hogy két táborra szakadt. Ennek okait leginkább egy szociológusnak kellene elemezgetnie, de úgy érzem, valahol ott kellene elkezdeni kutakodni a jelenség eredete után, ahol egyre inkább a nem falubéliek kiszolgálására kezdtünk el berendezkedni a falu rendezvényein. Ez számomra, aki az idegenforgalom fejlesztésében látom a falu jövőjét, nagyon fontos szempont!

Azt gondolom ugyanis, hogy szét kell választani az idegenforgalmi jellegű fesztiválokat és a falubélieknek szervezett rendezvényeket. Nőnapot, gyermeknapot vagy férfinapot, Kaalin-bált vagy éppen nemzeti ünnepek megemlékeéseit nem a turistáknak kell rendezzünk, viszont ha a település legnagyobb eseményeit az ide látogatók igényei szerint  rendezzük meg, akkor mellettük meg kell legyenek a helybéli lakosok számára szervezett -úgymond- belsős rendezvények is.

Szólni szeretnék egy másik bemutatkozóról is, aki itt, a blogomon is írt kommentet. Nem titok, hogy a választások terén tartom a kapcsolatot Pukliné Haász Tímeával. Mások mellett ő is akkor keresett meg, amikor üzenetet küldtem a tördemici választóknak az egyik közösségi portálon keresztül. Számára -és családja számára is- ugyanúgy fájó és pillanatnyilag kilátástalan problémát jelent a házuk előtt zajló közúti forgalom és az ezáltal keltett zaj, mint számomra és családom számára.

Timi azt szerette volna elmondani beszédében, hogy az én fellépésem hatására döbbent rá annak jelentőségére, hogy a közös érdekek mentén össze kell fognunk, és ő ezt úgy látta leginkább biztosíthatónak, ha ő is indul képviselőnek. Azt gondolom, becsülni kell őt tenni akarásáért, még ha első hallásra szokatlan is a stílusa. Szándékai ettől még lehetnek jók. Nem vagyunk egyformák! Mielőtt ítélkezünk a másikról, meg kell ismerjük egymást, és erre időt kell szánjunk.

Ha ugyanis valaki nem képes két szalmaszálat keresztbe tenni azért, hogy megismerje a vele szemben állót, aki ugyanúgy ember, mint ő -pedig hovatovább már a csapból is az folyik, hogy ki mit akar és ígér a választások kapcsán-, az ne panaszkodjék arra, hogy nem is ismeri Ikszet vagy Ipszilont! Ha viszont még csak meg sem próbáljuk megismerni a másikat, vagy programját, akkor milyen alapon kérdőjelezzük meg szándékait?

Timi a bemutatkozásában többször is megemlített engem, ami váratlanul ért, mert nem tudtam róla, hogy így állította össze mondanivalóját. Ugyanakkor Vollmuth Péter demokráciából elégtelenre vizsgázott, amikor azt említette, hogy Timinek tisztességtelen volt hangoztatnia, melyik polgármesterjelöltet támogatja. Könyörgöm: nem arról szólt az egész bemutatkozás, hogy elmondhassuk véleményünket és meggyőzhessük egymást?

Csak azt szabad elmondania valakinek, ha nem támogat senkit, vagy hogy milyen sok mindent tett a falu kultúrájáért vagy hagyományőrzéséért a jelenlegi polgármester? Nem kell messzire menni ellenpéldáért - tessék elfáradni a legközelebbi városba: a polgármesterjelöltek fotója mellett ott látható a velük azonos pártszínekben induló képviselőjelöltek arcképe is. Gondolom nem azért kerültek oda, mert az egyik másképp gondolkodik, mint a másik??!

Volt a képviselőjelöltek között, aki azt hangsúlyozta, hogy ha valaki hosszú programmal jelentkezik, az nem is veszi komolyan a dolgokat. A hallgatóságból viszont volt, aki azt hiányolta, hogy miért nem rendelkeznek részletesebb programmal a jelöltek. Tulajdonképpen én is ezt hiányoltam, ámbátor leginkább a konkurens polgármesterjelölt irányából. 

Mert hallhattuk, hogy mennyi tartaléka van az önkormányzatnak (20 millió) és mennyi hiánya mondjuk Gulácsnak (40 millió) vagy Badacsonytomajnak (700 millió). Nem néztem utána; biztosan így van, ha a polgármester mondja. És hallhattuk, hogy milyen rendezvények voltak az elmúlt években, mennyi minden történt kulturális téren a településen, és hogy most már igazán meglesz a strand vízjogi üzemeltetési engedélye a jövő héten, mert a DRV azt ígérte. Valamint, majd csak beengedi előbb-utóbb valaki a Rodostó-házba a turistákat.

És természetesen hallhattuk ismét, hogy egy ilyen kis településen, de még sokkal nagyobbakon is, a polgármesteri tisztséget társadalmi megbízatásban KELL elvállalni. A másfél milliós különbség ugyan most már nem került szóba, de a fent belinkelt prezentációs anyag utolsó oldalán azt is meg lehet nézni, hogy ez a másfél millió az voltaképpen csak háromszázezer.

Az elkövetkezendő négy év programjáról azonban én semmi konkrétumot nem hallottam Vollmuth Pétertől. Volt ugyan róla szó, hogy várjuk a strand terveire és a partvonal-szabályozásra az engedélyeket, hogy majd egyszer lesz ötcsillagos szálloda Lábdiban, és hogy majd a Bújdosók lépcsője is meg fog újulni, mivel a Ranolder-kereszt felújítását is Tördemic kezdeményezte. Igaz, itt a logikai kapcsolatot hiányoltam, de sebaj. Árkokról, utakról, elmaradt szennyvíz gerincvezetékekről, közvilágításról, virágosításról és -a strandot leszámítva- az idegenforgalmi potenciál kihasználásáról viszont nem esett szó.

Kérdésemre, hogy tervez-e a polgármesterjelölt úr valamit tenni a kockaköves út által keltett zaj csökkentése érdekében, a válasz az volt, hogy ez a "közútkezelő" útja, nincs beleszólásunk, de naponta mennek telefonok például a táblák ügyében. Köszönöm, de már a kérdésemben is benne volt, hogy bár ez az út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van, mégis az önkormányzat érdeke, hogy lépjen az ügyben. Nem várhatjuk ölbe tett kézzel, hogy szájunkba repüljön a sült galamb!

Viszont hallhattam azt a hivatkozást, amit éppen én mondtam el szombati bemutatkozó beszédemben, miszerint a MÁV a siófoki buszbaleset miatt nem akarta engedni az elkerülő út szintbeli kereszteződéssel történő megépítését. Akikkel beszéltem személyesen a faluban, azok már tudják, hogy én éppen erre a kifogásra rendelkezem áthidaló elképzeléssel, persze nem a szó szoros értelmében.

Végezetül, hallhattuk a polgármestertől, hogy jó a faluban a kapcsolat a fiatalsággal, mert mindig lehetővé tette számukra például születésnapok megrendezését, és hogy milyen sok előkelő helyezést érnek el ifjaink a kistérségi, stb. versenyeken. Szívből gratulálok nekik, de önmagában ennek a ténynek a megemlítése nem nyújtott számomra megnyugtató választ a fiatalság jövőjével kapcsolatban.

Volt még néhány további kérdés és válasz, és az egyik felvetésre, amely a hallgatóság soraiból érkezett, még szerettem volna reagálni, mert személyesen lettem megszólítva. Ám, csodák-csodája, Vollmuth Péter, aki állítólag az igazság nagy harcosa és az elveiért sziklaszilárdan kiálló ember, aki ráadásul az én szombati bemutatkozásomon annyiszor szólalhatott fel, ahányszor csak akart -ámbátor már ott is próbálta belém fojtani a szót- hirtelen bejelentette, hogy nincs több hozzászólás, helyette elkezdte kivetíttetni az elmúlt évek rendezvényeinek képeit.

Azt gondolom, az lett volna tisztességes, ha meghallgattatik a másik fél is. Előttem a jelenlegi polgármester, aki Pukliné Haász Tímeától hiányolta az iránta tanúsított tiszteletet, demokráciából a mai napon nem éppen csillagos ötösre vizsgázott...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tordemic.blog.hu/api/trackback/id/tr372333661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jó ha figyelünk 2010.10.01. 12:57:58

Tördemiciek és Lábdihegyiek!
Mint írtam régebben a stílus maga az ember, de most legnagyobb probléma a tisztesség hiánya. Joó mester múlt szombati teljesítménye (aminek elején a község lakosainak írd és mond alig 4 % volt ott) csak az eddig leírtakat támasztották alá, vagyis az ALKALMATLANSÁGOT. Úgy gondoltam, ezek után fontosabb dolgom is akad, mint joóót kommentálnom. Vitatkozni csak vitaképes emberrel lehet. A képviselők bemutatkozó gyűlése azonban bebizonyította, hogy még az alulmúlhatatlant is képes alulmúlni, ugyanakkor sikerült felvillantani valódi arcát. Mert az most kiderült, hogy a háttér mutyi MÁR MOST beindult! Önálló képviselőjelölt ingyen nem olvas fel egy ilyen hosszú dicshimnuszt egy másik jelöltről, hacsak önző magánérdekből nem. Vagyis, már most kiderült vannak háttéralkuk. Kinek az érdekében? Ugyanis ez a dolog egyre világosabb: a falu, a község, az itt lakók zsebébe akarnak nyúlni bármi áron, a mi kárunkra, a saját hasznukra. Egy tisztességes, becsületes, a közért tenni akaró polgár előbb négy vagy nyolc éven át képviselőként sokat dolgozik,(ne adj Isten ingyen és még külön is) majd azt mondja, itt az ideje, hogy megméressem magam polgármesterként. Most derült égből a villámcsapásként megjelent Joó mester, aki rögtön főállásúként (minden pozitív előzmény nélkül) ülne a stallumba és a falu nyakába. Ígér most fűt-fát, miközben láthatólag már most háttéralkukat köt. Jól tudja a tapolcai önkormányzatban kiművelődve, hogy mennyit lehet megszerezni úgy is, hogy legális- nem etikus, de törvényes. Besöpörve a lépes mézet! Joó ugyanis egy megosztó személyiség, szemtelen és erőszakos, egy pitiáner, rosszindulatú valaki, aki nemtelen módszerekkel él, egyik mondatával meghazudtolja a másikat. És egy ilyen alak kéri számon a demokráciát a mostani polgármesteren. Tessenek bekapcsolni a televíziót és meghallgatni a lecsukás határán álló szocialista politikusokat. Ők beszélnek így, akár Joó mester. Ezeket csak azért írom ide, mert Jó, ha figyelünk! Engem ez a dolog kísértetiesen emlékeztet az elmúlt évtized szocialista kampányára… Ígértek tejben-mézben folyó Kánaánt, majd miután kifosztották az országot továbbálltak, az adósságot a nép nyakán hagyva. Ez a dialektika, ez az össze-vissza ígérgetés jellemzi Joó mestert, miközben annyi tisztesség sincs benne, hogy normálisan beszéljen ellenfeléről, de láthatólag legalább ennyire lenézi a falu lakóit – minket – is, lásd megjegyzésével Horvát Tibiről tett „önmagához képest” riposztja. Választanunk kell, csak kérdés kinek az érdekében. Az állandóság, a stabilitás ebben a bizonytalan időben a legfontosabb és az elkövetkező négy év alatt mindenki bizonyíthat, hogy majd becsülettel megmérethesse magát.
Következő bejegyzése után folytatom.
Jó, ha figyelünk: egy a Badacsonytördemic jövőjéért aggódó öntudatos polgár!

Joó Ferenc 2010.10.01. 13:15:51

@jó ha figyelünk:

Hölgyem!? Uram!?

Ön személyeskedik, mocskolódik, rágalmaz, de egyetlen konkrétumot sem tud mondani, csak általánosságban beszél. Én mindig is konkrétumokat neveztem meg, tényekről beszéltem, nevemet és a nyilvánosságot felvállalva. Azt gondolom, a kettőnk kommunikációja közül éppen az Öné az, amelyik a kommunistákéra hajaz!

És ha annyira álomvilágban él, hogy nem vette észre a Vollmuth Péter mögött csoportosuló képviselőjelöltek háttéregyezkedéseit, de még arra sem tudott felfigyelni, hogy Horváth Tibor egyértelműen elmondta, hogy a vállalkozók összefogtak, hátha valamelyikük bejut, akkor milyen alapon pécézett ki engem magának, aki világosan és érthetően leírtam, hogy vannak, akik ugyanazokat a célokat tűzték ki maguk elé, mint én?!

Mellesleg, annak aztán végképp nem lenne értelme, ha egyedül akarnám megváltani a Világot, de szerencsére nem vagyok egyedül, mert vannak még jó páran, akik szeretnék a falu látványosabb fejlődését, a szebb és nyugodtabb környezetet, kihasználni a lehetőségeinket és biztos jövőt megteremteni gyermekeinknek.

Azt elereszti a füle mellett, hogy nekem a polgármester nem adott szót (lehet, hogy pont az Ön felszólalására szerettem volna válaszolni?), de arról is nagyokat hallgat, hogy Vollmuth Péter sem volt képviselő a megválasztása előtt. Akkor tőlem miért várja ezt el Ön?

Ide költöztem Badacsonytördemicre, feleségem is ide költözött, van egy gyermekünk, aki ide született és szeretnénk legalább egyet még. Azt gondolom, a mai világban ezért hálásnak illene lenni, még akkor is, ha az ember egyébként nem tesz különösebbet a környezetéért, különösen egy olyan településen, amelyik ugyancsak kell tartson az elöregedéstől.

Ettől függetlenül egyszer már felsoroltam Önnek, miben vettem ki a részem a falu életéből, de Ön ezekt már bizonyára elfelejtette. Vagy meg sem nézi a beírásaira érkezett válaszokat???

Tördemiciek és lábdiak, ezt nézzék meg:
www.johafigyelunk.hu
a szocialista nagyváros öntudatos polgárának lapja

No komment...

NoHAB 2010.10.01. 14:09:43

@jó ha figyelünk:
A becsület ma már nem divat, de még mindig népszerű...
Na ebből a részből egy szó sem vonatkozik Önre!
Joó Ferenc kommentjéből minden kiderült...
Erre mondanák a fociban, hogy soha nem látott öngólt rúgott... :-))
Szégyen és gyalázat, hogy ilyen "ember" próbálja befolyásolni a választások tisztaságát…

haasztimi 2010.10.01. 18:22:36

@jó ha figyelünk:

Kedves Uram vagy Hölgyem!!

Mielőtt arról fantáziál, hogy ki kinek a pénzéhez akar nyúlni, megkérdezem én, hogy hány embernek ad munkát? Vajon fizet-e iparűzési adót? Mert mi 7 embert (családot) télen pedig ennél többet foglalkoztatunk!!!! Ezek közül 4 ember Tördemic lakosa. Vajon Ön is hasonló munkahelyteremtő állampolgár?

Üdvözlettel
Pukliné Haász Tímea
süti beállítások módosítása